Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών
Είναι η συχνότερη μεταβολική- ενδοκρινολογική πάθηση νέων γυναικών κι εμφανίζεται συνήθως στην εφηβεία. Η συχνότητα εμφάνισής της στην Ελλάδα είναι 7% . Η αιτία ωστόσο δεν είναι γνωστή. Πιθανολογείται συνδυασμός γονιδίων και περιβάλλοντος.
Εικόνα- συμπτώματα
Αφορά τόσο παχύσαρκες όσο και λεπτόσωμες γυναίκες. Συνήθως, εμφανίζουν διαταραχή στην περίοδο, τριχοφυΐα προσώπου και σώματος, ακμή, λιπαρότητα, τριχόπτωση, υπογονιμότητα, ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη, διαταραχή σακχάρου και ινσουλίνης.
Διάγνωση
- το ιστορικό της ασθενούς , αν παρουσιάζει διαταραχές του κύκλου,
- κλινική εξέταση εάν έχει κάποιο σύπμτωμα όπως ακμή, τριχοφυΐα, λιπαρότητα, τριχόπτωση, ενίοτε αυξημένο σωματικό βάρος όπως προαναφέραμε,
- υπερηχογράφημα κυρίως ενδοκολπικό όπου οι ωοθήκες φαίνεται να έχουν συνήθως αυξημένο μέγεθος και παράταξη μικρών ωοθηλακίων περιφερειακά της ωοθήκης εν είδη τροχό αμάξης και τέλος
- ορμονικό έλεγχο, αιματολογική εξέταση που γίνεται συνήθως από την 2η έως την 5η μέρα της περιόδου (1η μέρα όπου ξεκινάει η κανονική ροή του αίματος) και περιλαμβάνει τις ακόλουθες ορμόνες FSH (Θυλακιοτρόπος ορμόνη), LH (Ωχρινοτρόπος), PRL (Προλακτίνη αίματος), E2 (Οιστραδιόλη αίματος), SHBG (Φυλοδεσμευτική σφαιρίνη ορού), 17OHPRG (17-Υδροξυπρογεστερόνη), TESTO (τεστοστερόνη αίματος), DHEA-S (Θειϊκή δεϋδροεπιανδροστερόνη πλάσματος) και Ινσουλίνη.
Απώτερες επιπτώσεις
Εκτός από τις διαταραχές περιόδου, τις αισθητικές επιπτώσεις (ακμή, τριχοφυΐα, τριχόπτωση) οι ασθενείς έχουν ακόμη πιθανότητα υπογονιμότητας, οστεοπενίας, οστεοπόρωσης και καρδιακής νόσου.
Θεραπεία
Στοχεύει στην αντιμετώπιση των αυξημένων επιπέδων ανδρογόνων, του κοιλιακού πάχους και της αντίστασης στην ινσουλίνη. Σε παχύσαρκες γυναίκες που έχασαν βάρος με δίαιτα ο κύκλος ξαναγίνεται ομαλός. Σε πολλές περιπτώσεις δίνεται αντισύλληψη σε συνδυασμό με αντιανδρογόνα για την αντιμετώπιση του συνδρόμου. Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα στην αντισύλληψη θεωρείται ότι δεν αυξάνεται το σωματικό βάρος. Επίσης, φάρμακα αντιδιαβητικά που βοηθούν τον μεταβολισμό της ινσουλίνης βοηθούν στην ομαλοποίηση της περιόδου και στην υπογονιμότητα.