Μπορώ να μείνω έγκυος με μία ωοθήκη;
Η μεγαλύτερη αγωνία που βιώνουν οι περισσότερες γυναίκες που για κάποιο λόγο έχουν μία αντί για δύο ωοθήκες είναι αν θα μπορέσουν κάποια στιγμή να γίνουν μανούλες. Οι ωοθήκες είναι πολύ σημαντικό «κομμάτι» του αναπαραγωγικού συστήματος της γυναίκας, καθώς αποτελούν το σημείο ωρίμανσης και απελευθέρωσης των έτοιμων προς γονιμοποίηση ωαρίων και επιπλέον εκεί παράγεται πλήθος ορμονών, που ρυθμίζουν την λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος.
Κάτι που πολλοί δεν γνωρίζουμε είναι ότι νέα ωάρια παράγονται στις ωοθήκες μόνον κατά την εμβρυϊκή ζωή. Έτσι στη γέννηση το θήλυ νεογνό έχει στις ωοθήκες του ένα με δυο εκατομμύρια ανώριμα ωάρια και μόνον περίπου 300 φθάνουν τελικά στην πλήρη ωρίμανση, δηλαδή είναι έτοιμα προς γονιμοποίηση στη ζωή της γυναίκας.
Περιπτώσεις που μία γυναίκα έχει μόνο μία ωοθήκη
Υπάρχουν κάποιες γυναίκες, οι οποίες γεννιούνται με μία ωοθήκη, αλλά είναι πολύ μικρό ποσοστό του γυναικείου πληθυσμού και αυτό ενδεχομένως να οφείλεται σε κάποια ανωμαλία στην εμβρυογένεση.
Άλλη περίπτωση είναι η ωοθήκη κατά την εμβρυϊκή ζωή να δημιουργήθηκε μεν, αλλά για κάποιους λόγους να απεκόπη από τα αγγεία, που την τροφοδοτούν και να ατρόφησε.
Συνήθως, ο συχνότερος λόγος απουσίας μίας ωοθήκης είναι η χειρουργική αφαίρεσή της, αν και σε γενικές γραμμές αποφεύγεται κατά το δυνατόν όταν πρόκειται για γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας. Δυστυχώς όμως αυτό δεν είναι πάντοτε εφικτό.
Γίνεται να συλλάβω φυσιολογικά;
Δεν υφίστανται στη διεθνή βιβλιογραφία μελέτες, οι οποίες να καταγράφουν τις πιθανότητες μία γυναίκα με μία ωοθήκη να συλλάβει με φυσικό τρόπο. Η πιθανότητα αυτή μεν σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποκλειστεί, αλλά σημαντικός παράγοντας που θα πρέπει να συνυπολογιστεί είναι η ηλικία της γυναίκας και ο λόγος που υπάρχει μία ωοθήκη.
Ο τρόπος που έχει μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση. Πρόσφατες μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα, πως οι γυναίκες με μία ωοθήκη, οι οποίες υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση, χρειάζεται να λάβουν σε γενικές γραμμές ισχυρότερη δόση ορμονών στα πλαίσια της διέγερσης των ωοθηκών, αλλά ο τελικός αριθμός εμβρύων, που θα προκύψουν, είναι μικρότερος. Οι πιθανότητες όμως απόκτησης μωρού δεν διαφέρουν από τις αντίστοιχες πιθανότητες, που έχουν γυναίκες παραπλήσιας ηλικίας με δύο ωοθήκες, οι οποίες υπεβλήθησαν επίσης σε εξωσωματική. Υπάρχει όμως και μελέτη του 2017 στην οποία κατεγράφη σημαντική μείωση των πιθανοτήτων επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης, σε γυναίκα που έχει προηγουμένως υποβληθεί σε χειρουργική αφαίρεση μίας εκ των ωοθηκών της. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά κατά περίπτωση.