Κολποσκόπηση
Η κολποσκόπηση είναι μία εξέταση ανώδυνη και αναίμακτη, που δίνει τη δυνατότητα στον ιατρό να εξετάσει λεπτομερώς τον τράχηλο της γυναίκας μέσω ενός ειδικού οργάνου (κολποσκόπιο). Η εξέταση αυτή γίνεται στο ιατρείο ή στο νοσοκομείο. Με αυτόν τον τρόπο αναγνωρίζονται οι παθολογικές περιοχές (εφόσον υπάρχουν) και αποφασίζεται εάν θα γίνει λήψη βιοψιών ή θα ακολουθηθεί θεραπεία. Να σημειωθεί ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση tampon ή λήψη κολπικής φαρμακευτικής αγωγής τις τελευταίες 24-48 ώρες πριν την εξέταση. Επίσης να αποφεύγονται οι σεξουαλικές επαφές (κολπικές) για το ίδιο χρονικό διάστημα.
Η διαδικασία που ακολουθείται μοιάζει με αυτή για τη λήψη του test Παπανικολάου, με τη διαφορά ότι, όταν ο γιατρός εισάγει τον κολποδιαστολέα και εξετάζει τον τράχηλο, εφαρμόζει σε αυτόν ένα ειδικό διάλυμα οξικού οξέος 3% έως 5% είτε με επάλειψη με βαμβακοφόρο στυλεό, είτε με δοχείο με μηχανισμό ψεκασμού (spray), το οποίο χρωματίζει τις παθολογικές περιοχές. Οι περιοχές αυτές χρήζουν περαιτέρω αξιολόγησης και ο γιατρός σας μπορεί να πάρει μικρά κομμάτια ιστού (βιοψία).
Οι βιοψίες αποστέλλονται σε ειδικό γιατρό, που ονομάζεται παθολογοανατόμος. Το μέγεθος του ιστού που αφαιρείται από τον τράχηλο είναι πολύ μικρό και σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει μελλοντικές εγκυμοσύνες. Ωστόσο, εάν είστε έγκυος, ή έχετε κάποια υποψία ότι μπορεί να είστε, πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας, ώστε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η εξέταση. Ο συνήθης χρόνος που απαιτείται για την κολποσκόπηση είναι 20 λεπτά.
ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Πότε χρειάζεται να γίνει κολποσκόπηση;
Η κολποσκόπηση διενεργείται για να αξιολογήσουμε ένα παθολογικό αποτέλεσμα του test Παπανικολάου. Η σημασία της είναι πολύ μεγάλη, καθώς με τη βοήθειά της μπορούμε να ανιχνεύσουμε τον καρκίνο του τραχήλου σε πολύ αρχικό στάδιο.
Είναι επώδυνη διαδικασία;
Εάν χρειαστεί να γίνει λήψη βιοψίας, ίσως νιώσετε ένα ελαφρύ τσίμπημα, αλλά όχι πόνο. Κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει είναι αργές και βαθιές αναπνοές και η πλήρης χαλάρωση των μυών σας. Επίσης, θα μπορούσατε να πάρετε κάποιο παυσίπονο λίγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία. Ρωτήστε το γιατρό σας πιο φάρμακο θα πάρετε, σε τι δοσολογία και πότε θα το πάρετε, αφού βέβαια τον ενημερώσετε εάν είστε έγκυος ή αλλεργική σε κάποιο φάρμακο.
Χρειάζεται κάποια προετοιμασία;
Ίσως νιώθετε περισσότερο άνετα εάν πρώτα έχετε αδειάσει την κύστη και το έντερό σας. Επίσης, είναι προτιμότερο να μην έχει προηγηθεί το τελευταίο 24ωρο κολπική πλύση ή σεξουαλική επαφή. Μετά την κολποσκόπηση εάν ο γιατρός σας πάρει βιοψία θα χρησιμοποιήσει ένα ειδικό παχύρρευστο, κίτρινο-καφέ μίγμα σε εκείνη την περιοχή για να σταματήσει οποιαδήποτε αιμορραγία. Όταν το μίγμα αυτό αναμιγνύεται με αίμα σχηματίζει ένα παχύρρευστο μαύρο έκκριμα, το οποίο είναι φυσιολογικό να βγαίνει από τον κόλπο για τις επόμενες 2-3 ημέρες από την κολποσκόπηση. Για 1 τουλάχιστον εβδομάδα μετά την κολποσκόπηση δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ταμπόν ή οτιδήποτε κολπικό. Για το ίδιο χρονικό διάστημα είναι καλό να αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή.
Καλέστε το γιατρό σας αμέσως εάν μετά την κολποσκόπηση έχετε :
- Βαριά κολπική αιμορραγία (χρειάζεστε περισσότερες από 1 σερβιέτα την ώρα)
- Πόνο χαμηλά στην κοιλιά
- Πυρετό
- Ρίγος
- Δύσοσμες εκκρίσεις από τον κόλπο.
Τα αποτελέσματα της βιοψίας είναι έτοιμα μετά από λίγες μέρες. Ο γιατρός θα επικοινωνήσει μαζί σας αμέσως μόλις τα λάβει και ίσως χρειαστεί να κλείσετε ένα ραντεβού, ώστε να συζητήσετε για τα αποτελέσματα ή για κάποια θεραπεία που μπορεί να χρειάζεστε.