Τεστ ΠΑΠ: Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε.
Τι είναι το τεστ ΠΑΠ ;
Είναι μια απλή εξέταση κατά την οποία ο γυναικολόγος εξετάζει τον τράχηλο της μήτρας για να διαπιστώσει εάν υπάρχουν πιθανές μεταβολές στα κύτταρα που δεν οφείλονται σε ορμονικές αλλαγές ή στην ηλικία. Η επιστήμη αλλά και ολόκληρος ο κόσμος οφείλει την ανακάλυψη του τεστ Παπ η αλλιώς τεστ Παπανικολάου στον Γεώργιο Παπανικολάου, τον Ελληνα γιατρό και βιολόγο που κατά τη διάρκεια των επιστημονικών του ερευνών ανακάλυψε την πρωτότυπη για την εποχή μέθοδο των επιχρισμάτων. Αρχικά την εφήρμοσε το 1923 σε γυναίκες για μελέτη των φυσιολογικών γεννητικών λειτουργιών και στη συνέχεια για τη διάγνωση του καρκίνου της μήτρας. Η πρώτη του ανακοίνωση για τη χρησιμότητα της στη διάγνωση του καρκίνου της μήτρας, έγινε το 1928 και στην αρχή αντιμετωπίστηκε από την επιστημονική και ιατρική κοινότητα με αρκετό σκεπτικισμό. Σήμερα η μέθοδος, που διεθνώς είναι γνωστή με την ονομασία Τεστ Παπ εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο για την έγκαιρη διάγνωση νεοπλασιών και έχει σώσει πολλές γυναίκες από τη μάστιγα του καρκίνου.
Γιατί κάνουμε το τεστ ΠΑΠ;
Διότι η πρόληψη είναι σωτήρια. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί τον δεύτερο σε συχνότητα καρκίνο στον γυναικείο πληθυσμό. Ωστόσο, μπορεί να διαγνωστεί έγκαιρα με το τεστ που δείχνει εάν υπάρχουν ύποπτες αλλοιώσεις των κυττάρων για νεοπλασία και οι οποίες μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Σε γυναίκες που δεν ελέγχονται τακτικά με τεστ Παπανικολάου, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να αναπτύσσεται δίχως να γίνει αντιληπτός καθώς δεν ακουλουθείται από συμπτώματα. Όταν τα συμπτώματα εμφανιστούν, η νόσος θα βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο. Με το τεστ Παπ μπορούν επίσης να ανιχνευτούν ορισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, λοιμώξεις ή και κάποιος έρπητας. Eπιπλέον, πέρα από τον εντοπισμό μη φυσιολογικών κυττάρων στον τράχηλο και στον ενδοτράχηλό της γυναίκας με το τεστ Παπανικολάου μπορούν να εντοπιστούν κολπίτιδες, τραχηλίτιδες και μολύνσεις.
Πότε πρέπει να κάνουμε το πρώτο τεστ ΠΑΠ;
Η πρώτη εξέταση πρέπει να γίνει το συντομότερο μετά την πρώτη σεξουαλική επαφή ή στην ηλικία των 21 ετών.
Πώς γίνεται;
Ξαπλώνουμε στην καρέκλα του γυναικολόγου σε παρόμοια θέση με αυτήν που λαμβάνεις για την κλασική γυναικολογική εξέταση. Ο γιατρός με τη βοήθεια του κολποδιαστολέα εξετάζει τον τράχηλό σου και στη συνέχεια με μια μικρή ξύλινη σπατουλίτσα κι ένα εργαλείο, που μοιάζει με μαλακό βουρτσάκι παίρνει δείγμα κυττάρων από τον κόλπο και τον τράχηλο. Το δείγμα (κολπικό επίχρισμα) εναποθέτεται σε ένα «πλακάκι», το οποίο στη συνέχεια εξετάζεται από κυτταρολόγους.
Πονάει η εξέταση;
Οι περισσότερες γυναίκες δεν νιώθουν καμία ενόχληση και δεν καταλαβαίνουν πραγματικά τίποτα. Ωστόσο κάποιες αισθάνονται κάποιο πόνο, ο οποίος μπορεί να είναι ψυχολογικός και σε καμία περίπτωση έντονος.
Αν δούμε αίμα μετά την εξέταση;
Δεν υπάρχει φόβος. Μετά την εξέταση μπορεί να παρατηρούμε λίγο αίμα. Είναι απόλυτα φυσιολογικό και θα περάσει μετά από κάποιες ώρες.
Πότε είναι η καλύτερη ημέρα να κάνουμε την εξέταση;
Προγραμματίζουμε το τεστ Παπ όταν δεν έχουμε περίοδο. Η καλύτερη περίοδος που ενδείκνυται για πιο ακριβή αποτελέσματα είναι η 1η εβδομάδα μετά το τέλος της περιόδου.
Πώς να προετοιμαζόμαστε;
Για να διασφαλίσουμε ότι τα αποτελέσματα θα είναι ακριβή αποφεύγουμε την ερωτική επαφή, τη χρήση ταμπόν, τα σπερματοκτόνα, αφρούς και ενδοκολπικές αλοιφές για ένα 48ωρο. Επίσης, καλό θα είναι να αποφεύγουμε την κολπική πλύση για τουλάχιστον ένα 24ωρο πριν την εξέταση.
Κάθε πότε πρέπει να κάνουμε τεστ ΠΑΠ;
Τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. «Κλειδί» για τη μείωση των ποσοστών γυναικών που προσλαμβάνονται από καρκίνο της μήτρας αποτελεί η πρόληψη με τακτικούς ελέγχους. Αν είσαι άνω των 30 ετών θα ήταν καλό είναι να υποβληθείς και σε μια εξέταση για τον ιό HPV.
Γιατί πρέπει να κάνουμε τακτικό έλεγχο;
Σε γυναίκες που δεν ελέγχονται τακτικά με τεστ Παπανικολάου, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να αναπτύσσεται χωρίς να έχουν ανιχνευθεί προκαρκινικές αλλοιώσεις. Όταν τα συμπτώματα εμφανιστούν, η νόσος θα βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο.