Δυσκολεύεστε να αποκτήσετε παιδί; Μπορείτε να κάνετε το όνειρό σας πραγματικότητα!
Πολλά είναι τα ζευγάρια, που αντιμετωπίζουν θέματα υπογονιμότητας. Είναι ένα θέμα που πληγώνει και κάποιες φορές δημιουργεί «τριγμούς» στις συζυγικές σχέσεις. Σύμφωνα με στοιχεία πρόσφατων μελετών, ένα στα επτά υπογόνιμα ζευγάρια έχει ανεξήγητη υπογονιμότητα, δηλαδή τα αίτια που δεν καταφέρνει να τεκνοποιήσει, είναι αδιευκρίνιστα ή «κρυφά», καθώς οι ιατρικές εξετάσεις στις οποίες έχει υποβληθεί το ζευγάρι δεν δείχνουν να υπάρχει κάποιο παθολογικό πρόβλημα. Μάλιστα, πάντα σύμφωνα με μελέτες, το ποσοστό των υπογόνιμων ζευγαριών που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, αγγίζει το ποσοστό του 15%.
Πώς αντιμετωπίζονται αυτές οι περιπτώσεις
Καταρχάς να διευκρινίσουμε ότι ένα ζευγάρι θεωρείται υπογόνιμο, όταν ύστερα από ένα συγκεκριμένο διάστημα συστηματικών ερωτικών επαφών χωρίς προφυλάξεις, που διαφοροποιείται ανάλογα την ηλικία της γυναίκας, δεν επιτυγχάνεται εγκυμοσύνη. Πλέον όμως η επιστήμη έχει δώσει ελπίδες και μεγάλα ποσοστά επιτυχίας πραγμάτωσης του ονείρου απόκτησης ενός παιδιού με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
Τι είναι η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή;
Ο όρος υποβοηθούμενη αναπαραγωγή περιλαμβάνει τις μεθόδους εκείνες που βοηθούν ένα ζευγάρι στην επιτυχή σύλληψη. Τέτοιες μέθοδοι είναι:
- Με προγραμματισμένες επαφές του ζευγαριού
- Λαπαρασκόπηση / Υστεροσκόπηση
- Η παρακολούθηση του φυσικού κύκλου προς σύσταση επαφής με ή χωρίς φαρμακευτική αγωγή
- Η σπερματέγχυση με ή χωρίς φαρμακευτική αγωγή
- Η εξωσωματική γονιμοποίηση. Το πλέον δυνατό όπλο στην φαρέτρα του γυναικολόγου αναπαραγωγής.
Η παρακολούθηση ωορρηξίας μπορεί να γίνει συνδυαστικά με υπερηχογραφικό έλεγχο και τεστ ωορρηξίας ώστε να προγραμματιστεί η επαφή του ζευγαριού τις ημέρες με τις μεγαλύτερες πιθανότητες σύλληψης.
Η σπερματέγχυση είναι η διαδικασία κατά την οποία το σπέρμα μετά από ειδική επεξεργασία στο εργαστήριο μεταφέρεται εντός της μήτρας και η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η διαδικασία κατά την οποία η γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο επιτυγχάνεται τεχνητά στο εργαστήριο. Στη συνέχεια, κάποιες μέρες αργότερα ο γιατρός μεταφέρει τα έμβρυα που έχουν δημιουργηθεί στην μήτρα. Ανάλογα με τον αιτιολογικό παράγοντα και το ιστορικό επιλέγεται και ο πιο σωστός τρόπος αντιμετώπισης της υπογονιμότητας.
Σε ποιους απευθύνεται η λύση της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής;
Απευθύνεται στα ζευγάρια τα οποία δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν με φυσική σύλληψη μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τα κριτήρια που ισχύουν παγκοσμίως, εάν η γυναίκα είναι κάτω των 35 ετών και δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα για διάστημα μεγαλύτερο του έτους, τότε θα πρέπει να προχωρήσει σε πιο εξειδικευμένο έλεγχο με εργαστηριακές και κλινικές εξετάσεις και εν συνεχεία στην διαδικασία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Έαν η γυναίκα είναι άνω των 35 ετών το διάστημα της προσπάθειας σύλληψης πρέπει να είναι 6 μήνες. Τα παραπάνω κριτήρια ισχύουν στην περίπτωση που κανένας από τους δύο συντρόφους δεν έχει κάποιο ήδη υπάρχον ιατρικό θέμα, το οποίο να επηρεάζει άμεσα την αναπαραγωγή. Γι’ αυτό στην διερεύνησή μας δεν πρέπει να παραλείψουμε και τον ανδρικό παράγοντα ο οποίος «ενοχοποιείται» για το 50% των περιπτώσεων. Τέτοιοι παράγοντες είναι ο χαμηλός αριθμός των σπερματοζωαρίων, η ασθενής κίνηση, η μορφολογία τους και η απουσία σπερματοζωαρίων. Αναφορικά με τις γυναίκες, η ανεξήγητη υπογονιμότητα τις περισσότερες φορές οφείλεται στην ενδομητρίωση.
Τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής
Ο γιατρός στον οποίο έχει απευθυνθεί το ζευγάρι, θα προτείνει την πιο αποτελεσματική από τις παραπάνω λύσεις, σύμφωνα πάντα με το ιατρικό ιστορικό του ζευγαριού. Στην πλειονότητα πάντως των περιπτώσεων, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, τα ζευγάρια αυτά αποφασίζουν να συνεχίσουν τις προσπάθειες τεκνοποίησης, μέσω της εξωσωματικής γονιμοποίησης, καθώς το ποσοστό επιτυχίας για γυναίκες έως 35 ετών ξεπερνά το 50%.