Διατροφή και κύηση
Ασβέστιο και Βιταμίνη D
Κατά τη διάρκεια της κύησης τα γαλακτοκομικά είναι αναγκαία καθώς το έμβρυο προσλαμβάνει το απαραίτητο ασβέστιο για υγιή οστά και δόντια από τον οργανισμό της μητέρας του. Ανάλογα με την ηλικία της μητέρας συστήνεται η πρόσληψη 1,000 – 1,300 mg ασβεστίου την ημέρα και επιπλέον 200 IU βιταμίνης D. Στην πράξη η ποσότητα αυτή μεταφράζεται σε 4-6 μερίδες γαλακτοκομικών ή προϊόντων εμπλουτισμένων με ασβέστιο.
Μια μερίδα γαλακτοκομικών ισοδυναμεί με 1 ποτήρι (240 ml) γάλα, 1 κεσεδάκι (200 ml) γιαούρτι και 30 γρ. τυρί (κασέρι ή φέτα προτιμότερα). Συχνά οι ποσότητες αυτές είναι δύσκολα να προσληφθούν, ειδικά από γυναίκες που δεν έχουν καλή σχέση με τα γαλακτοκομικά και γι’ αυτό οι περισσότεροι γυναικολόγοι προτείνουν πρόσληψη συμπληρώματος ασβεστίου και βιταμίνης D. Εξάλλου η μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης δεν προσλαμβάνεται μέσω της τροφής, αλλά παράγεται ενδογενώς στο ανθρώπινο σώμα υπό την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας και συνεπώς σε χώρες όπως η Ελλάδα η συχνή ηλιοφάνεια αρκεί συνήθως για επαρκή βιταμίνη D.
Φυτικές ίνες και αλάτι
Πολλές φορές κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης εμφανίζεται δυσκοιλιότητα λόγω της αυξημένης έκκρισης προγεστερόνης, η οποία αντιμετωπίζεται με την αυξημένη κατανάλωση λαχανικών και φρούτων, ενώ τα προϊόντα σικάλεως και ολικής αλέσεως μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην καθημερινή πρόσληψη φυτικών ινών. Xρειάζεται μια μικρή προσοχή στην κατανάλωση αλατιού για αποφυγή προεκλαμψίας. Έτσι, λοιπόν, επειδή όλα τα συσκευασμένα προϊόντα που καταναλώνονται καθημερινά περιέχουν αλάτι, πρέπει η προσθήκη στα φαγητά και στις σαλάτες να είναι περιορισμένη, ενώ ειδικά στα φαγητά θα πρέπει να γίνεται κατά την διάρκεια της παρασκευής του φαγητού κι όχι μετά το πέρας του μαγειρέματος».